Јачмен – здрава храна и природен лек

Јачменот е една од најстарите житарици.Тој е една од најуниверзалните зрнести култури, со широки можности за употреба во исхраната на човекот .Како култивирана билка, јачменот е гаен уште во каменот доба, 5000-6000 години пред новата ера.Старите Грци го сметале како подарок од Деметра, „мајканажитото“, па на божицата и носеле жртвени колачи од јачменово брашно. Кога станува […]

Зошто хељдиниот леб е одлична и здрава опција?

Хељдата почнала да се одгледува уште пред 4.000 години во Индија и Непал, бидејќи била отпорна на студ започнале да ја одгледуваат во повеќе земји, како и на овие простори. Од неа се прават различни производи, каша, палачинки, леб и се користи како додаток во повеќе јадења. Богата е со калиум, фосфор, бакар, цинк, бор, […]

Купувај здраво, добивај повеќе со “Жито Интеграл Пекара”

“Жито Интеграл Пекара” се грижи за Вашето здравје и продолжува да Ве наградува ? На Ваше барање и во месец Април со купување на нашите нови, вкусни и здрави производи добивате гратис 270 гр. бел леб ? Овој месец покрај ͟И͟н͟т͟е͟г͟р͟а͟л͟е͟н͟ ͟Х͟е͟л͟д͟и͟н͟ ͟и͟ ͟И͟н͟т͟е͟г͟р͟а͟л͟е͟н͟ ͟Ј͟а͟ч͟м͟е͟н͟о͟в͟ ја збогативме акцијата и додадовме уште две здрави и вкусни […]